Laatst bekeken

  • Geen
 

Lijst met recepten

 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Vis & groenten

Vis & groenten

Een maaltijd met vis en groente is lekker en gezond. Maar sommige combinaties van vis en groente kun je beter vermijden. Door het eten van vis in combinatie met nitraatrijke groenten kunnen voor het lichaam schadelijke stoffen ontstaan, de zogenaamde nitrosamines die de kans op sommige vormen van kanker groter maakt. Dat geldt overigens niet voor zalm en makreel; uit recent onderzoek is gebleken dat de combinatie van deze vissoorten met nitraatrijke groenten niet leidt tot de vorming van nitrosamines.

Zalm en makreel kunnen dus met alle groenten gecombineerd worden.


Nitraat

Nitraat komt in alle soorten groenten voor. Sommige soorten bevatten meer nitraat dan andere. In normale hoeveelheden is nitraat niet schadelijk, maar in grotere hoeveelheden kunnen voor het lichaam schadelijke stoffen (nitrosamines) ontstaan, die de kans op sommige vormen van kanker groter maakt. Deze nitrosamines kunnen onstaan door het eten van vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Uit onderzoek is gebleken dat de vitamine C uit de groente de vorming van nitrosamines voorkomt. Waaruit wetenschappers concluderen dat de schadelijke werking van nitrosamines niet opweegt tegen de gezondheidswinst die behaald wordt door het eten van zowel vis als groente. Toch is het goed om terughoudend te zijn in het combineren van vis met nitraatrijke groenten.

Wij adviseren om vis niet vaker dan een keer in de week met nitraatrijke groente te combineren.

Nitraatarme groenten zijn:
Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.

Nitraatrijke groenten zijn:
Andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, radijs, rettich, paksoi, rode biet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.


Seizoensgroenten combineren met vis

Elk jaargetijde kent zijn eigen klimaat en daarbij behorende groenten. Seizoensgroenten zijn lekker, gezond en zorgen voor variatie. Vis is gedurende het hele jaar uitstekend te combineren met seizoensgroenten. Ben je benieuwd welke groente je het beste op dit moment kunt eten? Raadpleeg hier de natuurlijke kalender.


Zalm en makreel kan met alle groenten

Uit onderzoek is gebleken dat zalm en makreel in combinatie met nitraatrijke groenten niet leidt tot de vorming van nitrosamines. Je kan met een gerust hart elke soort groente met zalm en makreel op tafel zetten!


Voedingsstoffen

Vis, schaal - en schelpdieren leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen.