Recepten met schol

 

Schol: vis van de maand september

Schol is een makkelijke en heerlijke vis, die zowel als hele vis en als gefileerd verkrijgbaar is. In beide gevallen kun je, afhankelijk van het gerecht, direct aan de slag. Door de structuur van de vis is het makkelijk om de graat in één keer te verwijderen.

Schol is de vis van de maand september, maar de vis is al in het seizoen vanaf mei. Daarom hebben wij een handig én vooral smakelijk scholboekje ontwikkeld, 'schol is smullen'! Haal het receptenboekje 'schol is smullen' bij uw visspecialist of bekijk het online.

Schol wordt vers aanbevolen door de Scholmannen van de Zee! Scholmannen van de Zee 

Even voorstellen:

Deze maand zijn de Mannen van de Zee de bemanning van de P224. Zij zijn vissermannen in hart en nieren, stoere onverzettelijke helden, voor wie geen zee te hoog gaat. Ze vangen de lekkerste schol, in het seizoen wanneer dat maar kan. Deze Mannen van de Zee zorgen ervoor dat wij kunnen genieten van gezonde en lekkere schol.

Zij zijn het gezicht. Je proeft er het vakmanschap en traditie van af. Ze staan voor hun product en voor de liefde voor hun vak. Volg de Scholmannen van de Zee deze maand op Twitter, Facebook en Youtube.

 

Verantwoord genieten

Je kunt met een gerust hart van schol genieten. Mede dankzij de inspanningen van de bemanning van de P224 en de Nederlandse visserijsector is het schol-bestand in de Noordzee de afgelopen jaren sterk gegroeid en bevindt het zich in de groene zone. De vissector is continu in beweging en altijd op zoek naar nieuwe vangstmethoden om op een duurzame en verantwoorde wijze om te kunnen blijven gaan met onze visbestanden. Dit werpt voor schol dus zijn vruchten af. En daar profiteert niet alleen de sector, maar ook jij van.


 


Vis van de maand

De bemanning van de P224 beveelt schol vers aan van mei tot december. In het najaar heeft de schol de beste kwaliteit. Deze kwaliteit heeft niets te maken met de graad van versheid, maar alles met het vleesgewicht en in het najaar heeft schol zijn optimale vleesgewicht. In september krijgt schol wat extra aandacht. Geniet deze maand dus nog meer van deze smaakvolle en makkelijk te bereiden vis. Bekijk het culinaire filmpje en doe inspiratie op voor lekkere scholrecepten.

 

Scholweetjes

 • Op en top seizoensvis
  Schol is een echte seizoensvis. In het voorjaar, als de paaitijd achter de rug is, wordt de schol steeds dikker. Van mei tot en met september is de schol op zijn best. In januari, februari en maart kan de schol beter met rust gelaten worden.
 • Platte vis met oranje stippen
  Schol herken je -ook bij de visspecialist- heel makkelijk aan: de ovale vorm, het is een platte vis met een witte onderkant en een donkere bovenkant met oranje stippen. Alleen de schol heeft deze oranje stippen. Schol behoort tot de platvisachtigen en is familie van de tong, schar en bot. Scholletjes worden niet ‘plat’ geboren. De eerste weken zwemmen ze nog rechtop en na anderhalve maand ‘vallen’ ze om.
 • Lekker voor kids
  Door zijn neutrale smaak en zachte structuur vinden kinderen schol vaak erg lekker. Bovendien is schol heel makkelijk klaar te maken. Scholfilets zijn graatvrij, stevig (vallen dus niet uit elkaar bij het bakken) en mager. Even door de bloem halen, aan beide kanten 3 minuten op matig vuur bakken en… klaar!
 • Schol uit de diepvries
  Als je geen koelverse schol wilt kopen, is schol uit de vriezer een prima alternatief. De filets zijn direct na de vangst gefileerd en ingevroren, dus supervers. Bovendien heeft veel diepvriesschol een lekker krokant laagje, wat vooral bij kinderen in de smaak valt.

Scholmannen van de Zee

De bemanning van de P224
Het presenteren van de schol
De schipper van de P224

Verhaal van de Schol

Jim's visrecepten Schol

Basisrecept schol

Binnen 10 minuten heb je een heerlijk gebakken scholletje op tafel staan!
Neem 2 hele, panklare schollen. Knijp citroen boven de schollen uit en wrijf ze in met zout en peper. Strooi wat bloem op een bord en wentel de schollen er één voor één door. Schud de overtollige bloem er af. Verhit boter in een vispan en bak de schollen (eventueel één voor één) in 4-8 minuten mooi bruin en gaar. Keer de vis voorzichtig met behulp van twee spatels.

Meer informatie

Wil je meer weten over schol? Op deze pagina vind je allerlei informatie, zoals de voedingswaarde, het vangstgebied en de verkrijgbaarheid van de schol.