Recepten zeebaars

 

Zeebaars: vis van de maand november

In de maand november presenteren de Mannen van de Zee: zeebaars!  

De zeebaars komt zowel in zoet als zout water voor. Ook in brakwater is de soort waargenomen. De zeebaars wordt gevangen door onze vissermannen en gekweekt in de zuidelijke landen rond de Middellandse Zee. Uiteindelijk belandt de zeebaars bij de visspecialist om de consument te bereiken.

Kees sloot: man van de zee
Kees Sloot – visdetaillist – is deze maand de Man van de Zee. Kees heeft sinds 18 jaar een viswinkel waar hij een breed pallet aan vis, schaal- en schelpdieren aanbiedt aan een even brede klantenkring met tal van nationaliteiten.


Vangst en kweek

De zeebaars is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. De vis wordt in de Zuidelijke Noordzee duurzaam met de lijn gevangen, met name op wrakken in de zomer. De zeebaars wordt echter ook door staand-want visserij gevangen. In Het Kanaal wordt, voornamelijk in de wintermaanden, met staande netten gevist.

Ook wordt zeebaars in verschillende mediterrane landen (Griekenland, Turkije, Kroatië, Spanje) gekweekt. Er wordt vooral gebruik gemaakt van open kooien in zee, maar ook van intensieve gesloten systemen. De zeebaars is een carnivoor en wordt gevoed met wilde vis. Het voer dat niet wordt opgegeten, spoelt uit de open kooien en zorgt zo voor voedselverrijking van het omliggende water.

Seizoen & smaak

Zeebaars wordt het hele jaar aangeboden, mede omdat het merendeel wordt gekweekt. Ook wordt de zeebaars het gehele jaar door gevangen. De paaiperiode van de zeebaars is afhankelijk van zijn verblijfplaats. In het zuiden schiet hij kuit tussen januari en maart, in de noordelijke gebieden tussen maart en juni. Vanaf de vroege zomer kun je wilde zeebaars van de Nederlandse handlijnvissers volop eten tot het einde van het jaar. De hengelvisserij vindt nagenoeg het hele jaar door plaats, maar de vissers zijn vanwege hun kleine boten zeer afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarom stopt de visserij meestal in de koude wintermaanden.  


Smaak

Zeebaars wordt steeds populairder. In de horeca komt de vis steeds vaker op de menukaart voor. Logisch, want de zoetige, milde smaak van deze rondvis is heerlijk. Daarbij heeft de vis een prachtige fijne structuur. 

Er is verschil tussen de wilde en de gekweekte zeebaars. De gekweekte zeebaars heeft harder en vetter vlees en smaakt anders. De wilde zeebaars is helder zilverachtig van kleur en heeft iets grotere schubben. De lijngevangen zeebaars wordt op de menukaart in restaurants ook wel “bar de ligne” genoemd en is wat duurder.

Handlijnvissers

In Nederland wordt de zeebaars voornamelijk gevangen in de Zuidelijke Noordzee door zogenoemde handlijnvissers. De handlijnvissers gaan met hun boten naar deze plaatsen om ze met een hengel te vangen. Met deze vistechniek wordt bijvangst vermeden en is de zeebaars een verantwoord gevangen visje te noemen. Vissers aangesloten bij de VBHL (Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers Nederland) vissen met traditioneel vistuig: hengels, molens, visdraad en kunstmatig aas. De vissers gooien hun werphengels met van pilkers voorziene lijnen (ook “handlijnen” genoemd) in de zee. Er wordt voor anker gevist bij een wrak of een ander object, zandbanken of obstructies, waar de zeebaars zich ophoudt. Door het gebruik van licht vismateriaal en de actieve manier van vissen wordt het leven in zee minimaal verstoord. Klik hier voor meer informatie.

Man van de zee

Verhaal van de zeebaars

Meer informatie?

Wil je meer weten over zeebaars?
Op deze pagina vind je allerlei informatie, zoals de voedingswaarde, seizoenen en vangstgebieden.

Duurzaamheid

De professionele zeebaarsvisserij met de hengel is een pracht voorbeeld van een duurzame visserij. “Er wordt zeer selectief gevist, in het seizoen, met weinig impact op het ecosysteem en het bestand van de zeebaars staat er goed voor in de Noordzee. Deze wild gevangen zeebaars heeft het MSC label. Wel moet het visserijbeheer nog worden verbeterd, zodat het bestand ook in de toekomst gezond en het ecosysteem intact blijft.” (Camiel Derichs, MSC Adjunct-Directeur Noord-Europa). Voor meer informatie over MSC certificering klik hier.