Marokkaanse couscoussalade met sardines

Sardine

Marokkaanse couscoussalade met sardines

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
35 min. of meer
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
440 kCal | 1850 kJ
 

Bereiding

Doe de couscous in een kom en voeg 2 dl koud water toe. Laat de couscous 15 minuten wellen. Meng het citroensap en 4-5 eetlepels olijfolie door de couscous en schep de tomaatblokjes, bosui, peterselie en munt door de couscous. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en laat de salade nog 30 minuten staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Vul de buikholtes van de sardines met takjes tijm en bestrijk ze dun met olijfolie. Leg de sardines op een rooster 10 cm boven een gloeiende barbecue of onder een hete ovengrill en rooster ze in 6-8 minuten gaar, keer ze regelmatig. Bekleed een platte schaal met eikenbladsla en schep de couscoussalade in een grote berg in het midden. Serveer de salade met de sardines eromheen.

Lekker met wortelsalade met sinaasappel en komijn.

Tip: dit is ook een leuke picknicksalade, vervang de verse sardines dan door sardines uit blik. Garneer de couscoussalade rondom met verschillende soorten olijven, groene pepers en geroosterde paprikarepen uit pot en blokjes feta.

Ingrediënten

  • 8-12 verse sardines (schoongemaakt)
  • 200 gram couscous
  • 2 citroenen
  • 5-6 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten (zonder zaadjes en in blokjes)
  • 3 bosuitjes (dunne ringetjes)
  • 30 gram peterselie (fijngehakt)
  • 15 gram verse munt (fijngehakt)
  • 8-12 takjes tijm
  • halve krop eikenbladsla
  • zout en versgemalen zwarte peper
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Sardine

Sardine

Sardina pilchardus

In Nederland is het lastig om verse sardine te kopen. Ingevroren is de vis makkelijker te verkrijgen en bijna net zo goed als de verse. In Nederland kennen we vooral de sardine in blik. In zuidelijke landen als Spanje en Italië is verse sardine zeer geliefd. Sardine is een haringachtige die qua uiterlijk en smaak veel op de haring lijkt. Sardine heeft grote, makkelijk loslatende schubben.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Sardine

De rug is groen tot bruingroen en de flanken zijn zilverkleurig. De maximale lengte is 25 cm.


Koken met Sardine

Het vlees is stevig en mals, de kleur is blank. De smaak van sardine neigt naar haring. Sardines kunnen goed worden gebakken of geroosterd.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 520 kJ
  • 124 kCal,
  • 8 g vet,
  • 19 g eiwit