Geurige zeewolf met gembersalsa

Zeewolf

Geurige zeewolf met gembersalsa

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
208 kCal | 1180 kJ
 

Bereiding

Doe de zeekraal in een vergiet en schenk er kokend water over. Laat de zeekraal uitlekken en afkoelen tot lauw. Wrijf de stukken vis in met 1 eetlepel citroensap en laat ze even liggen. Maak de salsa: snijd de tomaten in kleine blokjes en meng ze in een kom met de gember, gembersiroop, de rest van het citroensap en korianderblaadjes. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dit 10 minuten intrekken. Plet in een vijzel of in een diep bord de peperkorrels met de bolle kant van een lepel tot grove stukjes. Meng de bloem en vijfkruidenpoeder erdoor. Wrijf de visfilets in met zout en wentel ze door het bloemmengsel. Druk dit goed aan. Verhit de olie in een koekenpan en bak de zeewolffilets in ongeveer 10 minuten mooi bruin en gaar en keer ze halverwege voorzichtig met een spatel. Verdeel de zeekraal over vier warme borden en leg de zeewolffilets erop. Schep de salsa ernaast.

Lekker met mie of basmatirijst en een salade van waterkers.

Ingrediënten

  • 4 stukken zeewolffilet (à 150 gram)
  • 200 gram zeekraal
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels Chinese vijfkruidenpoeder
  • zout
  • 4 eetlepels olie
  • voor de salsa:
  • 4 tomaten (ontveld en zonder zaadjes)
  • 5 bolletjes gember (in dunne plakjes)
  • 1 eetlepel gembersiroop (uit potje gember)
  • 2 eetlepels korianderblaadjes
  • zout en peper (versgemalen)

Wijnadvies

Shiraz

 

Ook lekker

Provençaalse vistaart

Provençaalse vistaart

Hoofdgerecht

3.5/5
Aardappelgratin met ansjovis

Aardappelgratin met ansjovis

Ovengerecht

3.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Zeewolf

Zeewolf

Anarhichas lupus

De wetenschappelijke benaming Anarhichas betekent ‘klimmer’ en dat slaat op het idee dat men in het Oostzeegebied heeft, namelijk dat de zeewolf tegen de rotsen opklimt. De vissoort wordt in Nederland in kleine hoeveelheden als bijvangst door de tong en scholvisserij aangevoerd. Voor de import van zeewolf is Nederland afhankelijk van Duitsland, Rusland en Noorwegen.
Van de dikke, stevige huid worden tassen, schoenen en boekomslagen gemaakt. Opmerkelijk detail is dat je aan de schub van een zeewolf kunt zien hoe oud hij is. Aan de meer of minder grote afstand tussen de verharde ringen kun je zien hoe snel de vis gegroeid is.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27-3 - Oostzee
 

Zeewolf

De rug is donker blauwgrijs, de flanken -met 9 tot 13 donkere verticale banden- en de buik zijn groenbruin. De zeewolf wordt maximaal 1,25 meter lang.


Koken met Zeewolf

Het is een uitstekende vis met een heel eigen smaak. Doordat zeewolf stevig vlees heeft zijn veel bereidingswijzen mogelijk: bakken, stomen, stoven, grillen en barbecuen. Aan de huidzijde kan een wit, stug vlies zitten dat taai kan zijn en dus verwijderd moet worden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 533 kJ
  • 127 kCal,
  • 3 g vet,
  • 18 g eiwit