Gerookte palingsalade met pasta en asperges

Paling

Omega3 Gerookte palingsalade met pasta en asperges

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
35 min. of meer
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
497 kCal | 2092 kJ
 

Bereiding

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de visbouillon waaraan olijfolie is toegevoegd. Giet de pasta af en spoel deze na met koud water. Leg de vleestomaten enkele tellen in kokend water, ontvel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de lente-uitjes fijn en snijd het loof in smalle ringetjes. Kook de doperwtjes gaar in 5-7 minuten en giet ze af. Snijd de uitgelekte asperges in stukjes. Rasp de appel grof. Verdeel de paling in reepjes. Meng voor de dressing de zure room met de yoghurt, citroensap, peper, zout en dille. Schep alle ingrediënten luchtig door de pasta en garneer het gerecht met takjes dille.

Ingrediënten

  • 200 gram gerookte paling
  • 250 gram pasta
  • 1 liter visbouillon (van tablet)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 vleestomaten
  • 3 lente-uitjes
  • 200 gram diepvries doperwtjes
  • 200 gram witte asperges (pot)
  • 1 kleine appel
  • 1 bekertje (125 ml) zure room
  • 1½ dl yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte dille + enkele takjes voor de garnering
  • zout en peper
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Paling

Paling

Anguilla anguilla

De levenscyclus van de paling begint en eindigt in de Sargassozee, gelegen in de Atlantische Oceaan ten zuiden van de Bermuda-eilanden. Geboren in de Sargassozee, drijven de palinglarven met de Golfstroom af richting Europese en Afrikaanse kust. Een tocht over 7.000 kilometer, waar de larven 2 tot 7 cm lang, ongeveer drie jaar over doen. Op basis van reuk weet de glasaal de weg naar de riviermonding te vinden. De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water. In het najaar, wanneer de lengte van de paling varieert tussen de 30 en 75 cm, begint de trek naar zout water. De paling kiest voor de tocht naar het zoute water bij voorkeur de kortste weg. In sommige gevallen klimt de paling hiervoor zelfs op het droge om door natte weilanden een weg te banen richting zee. Eenmaal in het zoute water verandert hij in een zeevis die op honderden meters diepte op weg gaat naar de Sargassozee. Dit is de laatste tocht. Op de paaiplaats legt het wijfje miljoenen eitjes, daarna sterven de dieren. Vervolgens begint met de larven de cyclus weer opnieuw.

Paling komt voor in vrijwel alle Nederlandse rivieren, kanalen, polders en het IJselmeer. De aanvoer uit die wateren is beperkt, vandaar dat er vaak een beroep gedaan wordt op importen en kweek . In Nederland wordt jaarlijks 6 miljoen kilo paling gerookt. Hiervan wordt 60 procent verwerkt tot filets en 40 procent wordt in zijn geheel verkocht. de meeste paling voor de filetmarkt is afkomstig uit kwekerijen .  


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 31 - Midden-westelijk deel Atlantische Oceaan
  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-3 - Oostzee
  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
  • 0 - Atlantische Oceaan
 

Paling

Zoetwaterpaling heeft een olijfgroene tot bruine rug en een geelwitte buik; bij het ouder worden krijgt de paling een donkerder rug en een zilverwitte buik. De maximale lengte is 1,2 meter.


Koken met Paling

Paling is een vette vissoort. Het bevat gunstige, sterk onverzadigde vetten. Dit onverzadigde vet werkt zelfs cholesterolverlagend. Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 1129 kJ
  • 269 kCal
  • 20 g vet
  • 18 g eiwit