Poon van de barbecue met sjalottencompote

Poon

Poon van de barbecue met sjalottencompote

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
BBQ gerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
2 personen
Energie:
340 kCal | 1430 kJ
 

Bereiding

Begin met de sjalottencompote. Verhit de boter en olie in een hapjespan en fruit de sjalotjes en rode ui zonder dat ze kleuren. Voeg de rest van de ingrediƫnten toe en stoof zachtjes 15 minuten. Laat afkoelen en verwijder de steranijs. Spoel de vissen af met koud water en dep ze droog met keukenpapier. Snijd ze aan de buikzijde iets verder open en leg er takjes rozemarijn in. Bestrijk de vissen met olie en bestrooi ze met peper, zout en kerriepoeder. Snijd ze aan beide kanten 3 keer diagonaal in en steek er plakjes sinaasappel in. Leg de vissen in een visklem op een hete barbecue en rooster ze in 10-12 minuten gaar. Keer ze halverwege. Serveer met de sjalottencompote.

Lekker met grof bruinbrood bij.

Ingrediënten

  • 2 rode ponen (panklaar)
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels olie
  • zout en zwarte peper (versgemalen)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 sinaasappel (halve plakjes)
  • voor de sjalottencompote:
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olie
  • 250 g sjalotjes (gehalveerd)
  • 1 rode ui (ringen)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel witte wijn of sherry
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • zout en peper (versgemalen)
  • 1 hele steranijs
  • visklem
 

Ook lekker

Forel met tomaat en tijm

Forel met tomaat en tijm

BBQ gerecht

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Poon

Poon

Trigla lucerna

Er zijn drie soorten ponen te onderscheiden: de grauwe poon, de rode poon en de Engelse poon. Zoals de namen al doen vermoeden, is de ene poon rood en de ander grauwbruin. De Engelse poon is rood. Een van de bijnamen van poon is knorhaan, dit vanwege het geluid dat ze maken om belagers af te schrikken en als herkenning voor soortgenoten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Seizoen gesloten Seizoen gesloten Seizoen gesloten Seizoen gesloten Seizoen gesloten Seizoen gesloten Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 41 - Zuidwestelijk deel Atlantische Oceaan
 

Poon

De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang.


Koken met Poon

Poon heeft een fijne smaak en is zoet-garnaalachtig. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 575 kJ
  • 137 kCal,
  • 6 g vet,
  • 20 g eiwit