Gebakken schol met mango en banaan

Schol

Gebakken schol met mango en banaan

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
< 20 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
306 kCal
 

Bereiding

Schil de mango, snijd het vruchtvlees los van de pit en snijd het vervolgens in reepjes. Pel de banaan en snijd hem in plakjes. Besprenkel de plakjes met het citroensap. Spoel de schollen af onder koude kraan en dep ze droog. Bestrooi de schollen vlak voordat u ze bakt met een snufje zout, het kerriepoeder en de bloem. Verhit de slaolie met de boter in 2 ruime koekenpannen (liefst) met anti-aanbaklaag. Bak hierin de schollen 3-4 minuten aan elke kant gaar (de baktijd is afhankelijk van de dikte van de vissen). Tussentijds zo min mogelijk keren! Leg de schollen op een warme schaal en houd ze even warm. Voeg de reepjes mango en de plakjes banaan aan het bakvet toe en bak ze omscheppend 1 minuut op een hoog vuur.
Schep het fruitmengsel over de scholen en strooi de peterselie of koriander erover.

Lekker met gestoofde prei en patat friet.

Ingrediënten

  • 4 ontvelde schollen (à 250 gram)
  • 1 rijpe mango
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels slaolie
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie of koriander
  • zout
 

Ook lekker

Tilapiaspiesen

Tilapiaspiesen

BBQ gerecht

1.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Schol

Schol

Pleuronectes platessa

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol exporteren wij naar Italië, daar is het vooral een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.

 

Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis. De schol behoort tot de familie van de scholachtigen; een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat schol een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen.

 

Paaiperiode

In januari, februari en maart is de schol in zijn paaiperiode en kan dan beter met rust gelaten worden.

 

Schol bereiden

Schol is een vis die makkelijk te bereiden is. Of het nu gaat om bakken, stoven of in de oven, deze vis leent zich goed voor vele bereidingen.

Bekijk dit filmpje voor de bereiding van schol en voor meer inspiratie voor scholrecepten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Kuitperiode Kuitperiode Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 47 - Zuidoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
 

Schol

De schol heeft een gepigmenteerde zijde (donkerbruin tot donkergroen) en over het lichaam heldere oranjerode stippen. De schol wordt maximaal 1 meter lang.


Koken met Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 348 kJ / 83 kCal,
  • vet 2 g
  • eiwit 18 g