Gebakken schol met tomaatjes en basilicumsaus

Schol

Gebakken schol met tomaatjes en basilicumsaus

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Mager
Aantal personen:
2 personen
Energie:
715 kCal | 3005 kJ
 

Bereiding

Wrijf de schollen in met citroensap, zout en peper en laat ze even liggen. Wentel de schollen door de bloem. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de schollen in 6-10 minuten (afhankelijk van de dikte) mooi bruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de tomaatjes in een bakblik. Strooi er zout en peper over en sprenkel er wat olijfolie over. Schuif de tomaatjes onder de hete grill en rooster ze 4-6 minuten tot het velletje open knapt. Hak de basilicum heel fijn. Pers de knoflook boven een schaaltje uit en roer de yoghurt, mayonaise en het basilicum erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de schollen op twee borden en leg er tomaten naast. Schep wat basilicumsaus erbij.

Lekker met gebakken aardappeltjes.

Ingrediënten

  • 2 hele schollen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 15 gram verse basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 75 gram (Griekse) yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise
  • zout en versgemalen peper

Wijnadvies

Viognier Vin de Pays d'Oc

 

Ook lekker

 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Schol

Schol

Pleuronectes platessa

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol exporteren wij naar Italiƫ, daar is het vooral een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.

 

Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis. De schol behoort tot de familie van de scholachtigen; een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat schol een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen.

 

Paaiperiode

In januari, februari en maart is de schol in zijn paaiperiode en kan dan beter met rust gelaten worden.

 

Schol bereiden

Schol is een vis die makkelijk te bereiden is. Of het nu gaat om bakken, stoven of in de oven, deze vis leent zich goed voor vele bereidingen.

Bekijk dit filmpje voor de bereiding van schol en voor meer inspiratie voor scholrecepten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Kuitperiode Kuitperiode Kuitperiode Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 47 - Zuidoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-4 - Noordzee
 

Schol

De schol heeft een gepigmenteerde zijde (donkerbruin tot donkergroen) en over het lichaam heldere oranjerode stippen. De schol wordt maximaal 1 meter lang.


Koken met Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 348 kJ / 83 kCal,
  • vet 2 g
  • eiwit 18 g