Gegrilde tilapiafilet met grove tapenade

Tilapia

Gegrilde tilapiafilet met grove tapenade

 

Waardering

4.5/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
< 20 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
220 kCal | 925 kJ
 

Bereiding

Wrijf de tilapiafilets in met zout en peper en bestrijk ze dun met olijfolie. Rooster de tilapiafilets in een hete grillpan in 8-10 minuten mooi bruin en gaar, keer ze halverwege. Snijd intussen de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees in stukjes. Hak de olijven grof en meng ze in een schaaltje met de tomaat, knoflook en peterselie. Schep er 2-3 eetlepels olijfolie door en breng de tapenade op smaak met zout en peper. Leg de tilapiafilets op vier borden en schep de tapenade erop.

Lekker met krieltjes in de schil en sugarsnaps

Ingrediënten

  • 4 tilapiafilets (à 125 gram)
  • 4 eetlepels (citroen) olijfolie
  • 3 kleine trostomaten
  • 100 g zwarte olijven (zonder pit)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 2 eetlepels platte peterselie (fijngehakt)
 

Ook lekker

 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Tilapia

Tilapia

Oreochromis niloticus

Omdat de vis wordt gekweekt, kan je het hele jaar door tilapia tegen een constante kwaliteit en prijs kopen. Tilapia wordt op een ecologisch verantwoorde wijze gevoed volgens gestelde kwaliteitsnormen met plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige en mild smakende vis is.

Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden Oosten. Tilapia is een vis die zowel in zoet, zout als brak water kan leven en veel weg heeft van de baars. Veel Indische Nederlanders kennen de tilapia uit de koloniale tijd. Belgen kennen de vis uit de tijd dat Congo bij België hoorde. De vis wordt dan ook op bescheiden schaal in België en Nederland gekweekt. Het overgrote deel van het aanbod komt nog wel rechtstreeks uit Afrika. Na filering is de vis binnen 24 uur in Europa.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Tilapia

Tilapia is donkerbruin-groen-achtig met donkerder blauw-zwarte verticale banden. De maximale lengte is 50 cm.


Koken met Tilapia

Tilapia heeft stevig vlees en een milde smaak. Tilapia is zeer geschikt om mee te bakken, roerbakken, grillen, pocheren en paneren


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 357 kJ
  • 85 kCal
  • 1 g vet
  • 18 g eiwit