Gevulde mul in wijnbladeren

Mul

Gevulde mul in wijnbladeren

uit: kookboek "Over Vis & Vis"

 

Kan ook met:

Waardering

3/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
315 kCal | 1325 kJ
 

Bereiding

Spoel verse wijnbladeren (van een druivenstruik) in een vergiet af en schenk er kokend water over. Laat de bladeren goed uitlekken. Spoel ook wijnbladeren uit blik goed af, want die zijn vaak erg zout. Bestrooi de mullen aan de binnenkant en buitenkant met zout en peper en besprenkel ze met citroensap. Vul de buikholte met ui en peterselie en verpak elke mul in 2-3 wijnbladeren. Bind ze eventueel vast met paktouw.
Bestrijk de pakketjes rondom met olijfolie en rooster ze boven een gloeiende barbecue in 8-12 minuten gaar. Keer de pakketjes een paar keer. Je kunt de pakketjes ook in een grillpan of in een hete oven van
220 °C gaar roosteren.

Serveer de mulpakketjes met couscoussalade: wel 200 g couscous 10 minuten in 300 ml koud water en meng er dan het sap van 1 citroen en 3-4 eetlepels olijfolie door. Snijd 3 geroosterde paprika’s (1 gele en 2 rode) in reepjes en schep ze met 2 bosuitjes in ringetjes, 3 eetlepels fijngehakte peterselie en 2 eetlepels fijngehakte munt door de couscous. Breng de salade op smaak met zout en peper.

Wijn
In een Zuid-Afrikaanse Chardonnay die korte tijd op houten vat heeft gelegen, proef je een toast-toon dat helemaal aansluit bij de geroosterde vis.

Ingrediënten

  • 4 grote (rode) mullen of 8 kleine,
  • schoongemaakt
  • 24 verse wijnbladeren of 1 blik
  • wijnbladeren
  • zwarte peper, versgemalen
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 4 eetlepels verse (platte) peterselie,
  • fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • 2-3 eetlepels olijfolie

Wijnadvies

Chardonnay

 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Mul

Mul

Mullus Surmuletus

De laatste jaren komt de mul gedurende de zomermaanden regelmatig in de netten van Nederlandse boomkorkotters voor. Enkele Nederlandse schepen vissen gericht op de mul en voeren een uitzonderlijk goede kwaliteit aan in Urk en Scheveningen. 

In de vangst in West Europa wordt er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de mullus surmuletus (mul) en de mullus Barbatus (rode mul). In de recepten kunnen beiden gebruikt worden.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 47 - Zuidoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Mul

De rug en de flanken zijn roodachtig met gele strepen. De mul wordt maximaal 40 cm lang. Meestal is de mul 20-25 cm lang.


Koken met Mul

Mul heeft een delicate smaak. Met name de lever smaakt erg lekker. Deze laat men dan ook vaak zitten om de smaak te verhogen. De mul kan goed worden gebakken of gegrild.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 491 kJ
  • 117 kCal,
  • 4 g vet,
  • 19 g eiwit