Roergebakken gamba's met tomaat en bleekselderij

Gamba (tijgergarnaal)

Roergebakken gamba's met tomaat en bleekselderij

 

Waardering

4/5
Type gerecht:
Wokgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
2 personen
Energie:
253 kCal | 1060 kJ
 

Bereiding

Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes. Snijd de rode ui in dunne partjes. Hak de knoflook fijn. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd de stengel in reepjes. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Pel de gamba’s. Verhit de olie in een wok en fruit de ui, rode peper, knoflook en bleekselderij zachtjes in ca. 3-4 minuten bijna gaar. Bak de gamba’s ongeveer 1 minuut zachtjes mee. Voeg de tomaatblokjes met de koriander en komijn toe en laat het geheel nog 2-3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg peterselie en zout en peper naar smaak toe.

Lekker met rijst.

Ingrediënten

  • 14 gamba’s
  • 1 rode peper
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke stengel bleekselderij
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 mespunt gemalen komijn (djinten)
  • zout en peper
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
 

Ook lekker

Zalmsoesjes

Zalmsoesjes

Borrelhapje / Amuse

3/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba (tijgergarnaal)

De gamba is er in veel verschillende formaten. Ze zijn zowel rauw, gekookt, gepeld en ongepeld te koop. Kleinere gepelde exemplaren waar het staartje nog aan zit, worden ook wel cocktailgarnalen genoemd. De naam scampi wordt vaak gebruikt voor de reuzegarnalen waarbij de kop al is verwijderd.  


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Gamba (tijgergarnaal)

Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Je kunt de gamba dan ook onder een ander naam tegenkomen, waarbij tijgergarnaal (black tiger garnaal) de bekendste is en het dus om dezelfde soort garnaal gaat. Deze grote groep garnalen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië en komen zowel uit visserijen (wilde vangst) als kwekerijen.


Koken met Gamba (tijgergarnaal)

Gamba's hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.


Voedingswaarden

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product:

  • 97 kcal

  • 407 Kj

  • 75,8 g water

  • 20,5 g eiwit

  • 0,2 g koolhydraten

  • 1,5 g vet

  • 0,0 g suikers