Aardappelgratin met ansjovis

Ansjovis

Aardappelgratin met ansjovis

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Ovengerecht
Bereidingstijd:
35 min. of meer
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
 

Bereiding

Schaaf de aardappels zo dun mogelijk. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en smelt hierin de helft van de ansjovis op laag vuur. Voeg de uien toe en bak 7-8 minuten. mee. Breng de room op smaak met peper. Verwarm de oven voor op 165°C. Leg een laagje aardappels in een ingevette ovenschaal, beleg met een laagje ui en ga zo door tot alles op is. Overgiet met de room. Bestrooi de gratin met de kaas en verdeel de overgebleven ansjovisjes erover. Bak de gratin 55-60 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Lekker bij gebraden kip.

Ingrediënten

  • 750 gram vastkokende aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie 50 gram
  • 750 gram uien, in dunne ringen
  • 250 ml room
  • 100 gram geraspte Gruyèrekaas
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Ansjovis

Ansjovis

Engraulis encrasicolus

De ansjovisachtigen vormen een familie van kleine vissen en leven aan de kust. In tropische streken trekken zij ook wel de rivieren op. Een paar soorten ansjovis leeft uitsluitend in zoet water.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Ansjovis

Enkele kenmerken zijn: een uitgerekt lichaam, grote ogen, een puntige snuit en een onderkaak die aanzienlijk korter is dan de bovenkaak. De ansjovis wordt maximaal 20 cm lang. De rug is lichtgroen tot blauwgroen. De flanken zijn grijs met een horizontale streep, die aan de bovenzijde donker gezoomd is.


Koken met Ansjovis

Gezouten ansjovis wordt vaak gebruikt om 'flauwe' gerechten op smaak te brengen


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 462 kJ
  • 110 kCal,
  • 5 g vet,
  • 18 g eiwit