Tapasspiesje van haring

Haring

Omega3 Tapasspiesje van haring

 

Waardering

3.5/5
Type gerecht:
Borrelhapje / Amuse
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Goed
Energie:
60 kCal | 250 kJ
 

Bereiding

Maak de haringfilets los van elkaar. Snijd elke filet in 8 blokjes. Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snijd de helften in 16 mooie boogjes en halveer deze. Steek aan elk spiesje een boogje komkommer, een basilicumblaadje, een blokje haring, een radijsje en weer een blokje haring, basilicumblaadje en een boogje komkommer. Verwarm in een steelpan de olie met kerriepoeder tot het gaat geuren. Roer de yoghurt erdoor en breng het sausje op smaak met wat zout. Schep in elk glaasje een volle lepel van de kerriesaus en zet er twee haringspiesjes in.

Ingrediënten

 • 2 haringen, schoongemaakt
 • 1/4 komkommer
 • 16 kleine radijsjes
 • 32 blaadjes verse basilicum
 • 1 eetlepel (rijst)olie
 • 1 eetlepel milde kerriepoeder
 • 100 ml Griekse yoghurt
 • 16 tapasspiesjes
 

Ook lekker

Thaise viscakejes

Thaise viscakejes

Borrelhapje / Amuse

3/5
Pangasius met rabarbercurry

Pangasius met rabarbercurry

Hoofdgerecht

3/5
 
 

Mijn recepten

  Geen recepten
 

Haring

Haring

Clupea harengus

Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel.


Nieuwe Haring

Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd.

Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Nieuwe Haring. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.


Start Haringseizoen

Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Vanaf dan is de Nieuwe Haring overal te koop en worden op tal van plaatsen haringparty’s georganiseerd. De startdatum wordt meestal rond eind november bekend gemaakt.


Maatjesharing

Er bestaat nogal wat verwarring over de term Nieuwe Haring en maatjesharing. Volgens de Warenwet mag haring Nieuwe Haring genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet deze haring officieel maatjesharing genoemd worden. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.

In het najaar spreken we dus van ‘maatjes’. Maatjesharing is dezelfde haring als de Nieuwe Haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Nieuwe Haring van het seizoen. Haring is dus het hele jaar rond lekker en gezond!


Rijk aan omega 3

Haring is een 'vette vis', boordevol omega 3. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Door het eten van 2 haringen per week krijg je voldoende omega 3 binnen.


Kwaliteit

Wanneer de haring wordt aangeboden, bij voorkeur direct na het schoonmaken, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer bevatten. Een haring die enige tijd blijft liggen en aan de lucht wordt blootgesteld, gaat achteruit in kwaliteit. Het vet in de vis gaat onder invloed van zuurstof oxideren en de haring kan na verloop van tijd een ranzige smaak krijgen.

De beste haring wordt ter plekke schoongemaakt. Een redelijk alternatief voor haring vers-van-het-mes is voorverpakte haring. In supermarkten wordt haring verkocht in een afgesloten verpakking. Daarin is zuurstof vervangen door stikstof, die de houdbaarheid vergroot. Er zijn ook consumentenverpakkingen met diepgevroren schoongemaakte haring.


Verkrijgbaarheid

Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren wordt. De start van het nieuwe haringseizoen vindt meestal begin juni plaats.

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

 • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
 • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
 • 27-3 - Oostzee
 • 27-4 - Noordzee
 

Haring

De haring is een slanke, vrij kleine vis met één korte rugvin en zonder zijlijn. Hij heeft een zilverachtige kleur met een blauwgroen rugvel. De maximale lengte is 56 cm.


Koken met Haring

Een perfecte Nieuwe Haring is goed ontbloed en heeft vrij blank vlees. De geur is fris en zilt, de rijping bepaalt het belangrijkste kenmerk: de smaak. Haring kun je naast puur, ook heel goed verwerken in recepten. Zoek hier recepten met haring.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

 • 932 kJ
 • 222 kCal
 • 16 g vet
 • 18 g eiwit


Verkrijgbaarheid

Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren wordt. De start van het nieuwe haringseizoen vindt meestal begin juni plaats.