Lunchsalade met gebakken wijting en druiven

Wijting

Lunchsalade met gebakken wijting en druiven

 

Waardering

3/5
Type gerecht:
Lunchgerecht
Bereidingstijd:
10 - 20 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
4 personen
Energie:
1405 kCal | 335 kJ
 

Bereiding

Besprenkel de wijting met 1 eetlepel balsamico-azijn en wrijf de filets in met wat zout en peper. Laat ze zo even staan. Kook de haricots verts in een kleine pan met ruim kokend water en wat zout in 6-8 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Klop in een kom 1 eetlepel balsamico-azijn met 4 eetlepels olijfolie en wat zout en peper tot een dressing en meng de eikenbladsla, veldsla, rucola, haricots verts en uiringetjes er luchtig door. Meng in een diep bord de bloem met de polenta en wentel de wijtingfilets erdoor. Druk de polenta goed aan. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de wijtingfilets in 4-6 minuten krokant en net gaar. Verdeel de salade over wijde kommen of diepe borden en leg de wijtingfilets en de druiven erop.

Ingrediënten

  • 400 gram wijtingfilet, in 8 stukken
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 150 gram haricots verts, gehalveerd
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 kropje eikenbladsla, blaadjes in stukken gescheurd
  • 75 gram veldsla
  • 40 gram rucola
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels fijne polenta of couscous
  • 150 gram groene druiven zonder pit, gehalveerd
  • 150 gram rode druiven zonder pit, gehalveerd
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Wijting

Wijting

Merlangius merlangus

In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes'. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek, een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen. Het voedsel van de wijting bestaat uit garnalen en kreeftachtigen. Daarvan worden zulke hoeveelheden verorberd, dat de garnalenvissers, elk jaar als er veel wijting aanwezig is, een duidelijke teruggang in hun vangsten constateren.

 


 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Kuitperiode Kuitperiode Mager Mager Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 21 - Noordwestelijk deel Altantische Oceaan
  • 27 - Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 27-3 - Oostzee
 

Wijting

De rug is groenblauw en de flanken zilverkleurig. Aan de basis van de borstvin zit een zwarte vlek. Wijting wordt maximaal 70 cm lang.


Koken met Wijting

Wijting is een lekkere vis. Beter nog dan kabeljauw; het vlees is namelijk wat zachter. Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 302 kJ
  • 72 kCal,
  • 1 g vet,
  • 17 g eiwit