Andijviestamppotje met rode poon

Poon

Andijviestamppotje met rode poon

 

Waardering

2/5
Type gerecht:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid:
Kuitperiode
Aantal personen:
4 personen
Energie:
505 kCal | 2120 kJ
 

Bereiding

• Kook de aardappelblokjes in een flinke bodem water in 10-15 minuten gaar.
• Wrijf de rode ponen rondom in met zout, peper, paprikapoeder en olijfolie. Bak de ponen in een hete grillpan in 12-16 minuten rondom mooi bruin en gaar. Fruit de ui in een steelpan met 1 eetlepel olijfolie zachtjes glazig.
• Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met de melk en 1 eetlepel olijfolie tot een smeuïge puree. Voeg hand voor hand de andijvie toe en verwarm de stamppot tot de andijvie begint te slinken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
• Schep de andijviestamppot op borden en zet de rode ponen ernaast. Schep de uien over de stamppot.

Ingrediënten

  • 4 rode ponen, panklaar
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 150 ml melk
  • 400 g panklare andijvie
 

Ook lekker

Basisrecept mosselen

Basisrecept mosselen

Hoofdgerecht

4/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Poon

Poon

Trigla lucerna

Er zijn drie soorten ponen te onderscheiden: de grauwe poon, de rode poon en de Engelse poon. Zoals de namen al doen vermoeden, is de ene poon rood en de ander grauwbruin. De Engelse poon is rood. Een van de bijnamen van poon is knorhaan, dit vanwege het geluid dat ze maken om belagers af te schrikken en als herkenning voor soortgenoten.


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Kuitperiode Kuitperiode Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 41 - Zuidwestelijk deel Atlantische Oceaan
 

Poon

De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang.


Koken met Poon

Poon heeft een fijne smaak en is zoet-garnaalachtig. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 575 kJ
  • 137 kCal,
  • 6 g vet,
  • 20 g eiwit