Asperge-krabsoep

Krab

Asperge-krabsoep

 

Waardering

0/5
Type gerecht:
Soep
Bereidingstijd:
30 - 45 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
6 personen
 

Bereiding

Schil de witte asperges, snijdt ze in gelijke stukjes van 3 cm en kook ze in 7-10 minuten gaar. Laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht.

Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de knoflook en de sjalotjes 4 - 5 minuten op zacht vuur. Voeg de bouillon, circa 5 dl aspergekookvocht en vissaus toe en breng alles aan de kook. Laat de soep 2 - 3 minuten doorkoken.

Klop de eieren los met enkele lepels hete soep. Haal de soep van het vuur af en schenk het eimengsel bij de soep. Laat de soep binden, maar niet meer koken.
Breng op smaak met zout en peper en roer de krab, asperges, peterselie en lente-ui erdoor. Verwarm de soep voorzichtig.

Ingrediënten

  • 500 gr. witte asperges
  • 1 el olie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 3 sjalotjes, in ringen
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 á 2 el vissaus
  • 2 eieren
  • zout en peper
  • 250 gr. krabsticks, in repen
  • 4 el fijngesneden peterselie
  • 4 lente-uitjes, in ringen
 

Ook lekker

Courtbouillon

Courtbouillon

Soep

4/5
Fish & chips

Fish & chips

Hoofdgerecht

3.5/5
 
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Krab

Krab

 Cancer pagurus

Levende krabben zijn niet altijd makkelijk te koop. Toch zijn tegenwoordig al heel wat liefhebbers van verse krab. Vooral de scharen zijn in trek. Dat is eigenlijk jammer, want juist in de schaal zit veel lekkers. Het beste seizoen is de herfst, totdat de vorst gaat invallen.Op zand- en slibbodems gevangen dieren hebben soms een 'zanderige' smaak door aanwezigheid van zand en slib in het darmkanaal en in de kieuwholte.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 34 - Midden-oostelijk deel Atlantische Oceaan
  • 37 - Middellandse Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Krab

De krab heeft een breedte van maximaal 30 cm (komt overeen met 6 kg). De kleur van het rugschild en potenzijn overwegend bruinrood, de vingers van de scharen zijn bijna zwart. De onderzijde van de krab is wit.


Koken met Krab

De krabsticks zijn naar verhouding goedkoop en in kleinere hoeveelheden een goede vervanging of aanvulling voor een cocktail of vissalade


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 357 kJ
  • 85 kCal,
  • 1 g vet,
  • 17 g eiwit