Aspergesalade met ansjovis en citroenjeneverdressing

Ansjovis

Aspergesalade met ansjovis en citroenjeneverdressing

 

Waardering

1/5
Type gerecht:
Salade
Bereidingstijd:
30 - 45 min
Verkrijgbaarheid:
Goed
Aantal personen:
6 personen
 

Bereiding

Verwarm de oven tot 100 °C.
Bekleed de bakplaat met vetvrij bakpapier en strooi de schapenkaas er in 4 cirkels met een doorsnede van 20 cm op. Kaasbordjes 10 á 15 min midden in de oven laten bakken en daarna heel voorzichtig op het aanrecht schuiven om af te koelen en op te stijven.

Schil de asperges, snijd de uiteindes weg en kook ze met zout en een snufje suiker.
Goed uit laten lekken en in schuine stukjes van 3 cm snijden.

Ingrediënten

  • 500 gr. witte asperges
  • zout
  • suiker
  • 1 dl citroenjenever + 2 el citroenjenever
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 6 ansjovisfilets
  • 125 gr. Mortadelle (dik gesneden)
  • 100 gr. Serranoham (flinterdun gesneden)
  • 100 gr. geraspte belegen schapenkaas
  • 2 el fijngehakte malse citroenmelisse-blaadjes
  • 10 kerstomaatjes
  • 2 gesnipperde lente-uitjes
  • 1 kleine komkommer
  • ca 1 dl olijfolie
 

Mijn recepten

    Geen recepten
 

Ansjovis

Ansjovis

Engraulis encrasicolus

De ansjovisachtigen vormen een familie van kleine vissen en leven aan de kust. In tropische streken trekken zij ook wel de rivieren op. Een paar soorten ansjovis leeft uitsluitend in zoet water.

 


Verkrijgbaarheid

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Legenda

seizoen gesloten
kuit periode
mager
goed

Vangstgebied

  • 37 - Middellandse Zee
  • 37-4 - Zwarte Zee
  • 27-4 - Noordzee
 

Ansjovis

Enkele kenmerken zijn: een uitgerekt lichaam, grote ogen, een puntige snuit en een onderkaak die aanzienlijk korter is dan de bovenkaak. De ansjovis wordt maximaal 20 cm lang. De rug is lichtgroen tot blauwgroen. De flanken zijn grijs met een horizontale streep, die aan de bovenzijde donker gezoomd is.


Koken met Ansjovis

Gezouten ansjovis wordt vaak gebruikt om 'flauwe' gerechten op smaak te brengen


Voedingswaarden

Per 100 gram onbereid product:

  • 462 kJ
  • 110 kCal,
  • 5 g vet,
  • 18 g eiwit