Ingrediënten

  • 8 enkele tongfilets
  • 4 el ingemaakte kappertjes
  • 1,2 kg aardappelen
  • 750 g rauwe andijvie
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 g kruidenroomkaas
  • klein bosje bieslook
  • (olijf)olie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Bestrooi de tongfilets met wat zout en rol ze losjes op.
  2. Laat de kappertjes in een zeef goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een diepe pan. Zet ze net onder koud water. Voeg een beetje zout toe en breng ze aan de kook, zet het vuur laag en kook de aardappelen in ca. 20 minuten gaar. Giet af.
  4. Zet in de tussentijd de rooktrommel klaar. Leg een vel aluminiumfolie met daarop de rookmot (zaagsel) onderin. Bedruppel met 4 eetlepels koud water. Leg er een druiprek of nog een vel aluminiumfolie op waarin je met een vork wat gaatjes hebt geprikt. Zet het rooster daarbovenop. Verwarm, als je de tongrolletjes niet gaat roken, de oven voor op 180°C.
  5. Was en droog ondertussen de andijvie en snijd in smalle reepjes. Pel en snipper de knoflook.
  6. Zet, als de aardappels bijna gaar zijn, de tongrolletjes op het rooster van de rooktrommel, sluit de trommel en zet op hoog vuur. Zet, als het gaat roken, het vuur iets lager en laat de rolletjes in 7-8 minuten gaar worden. Of zet de schaal in de oven en laat daarin in 7-8 minuten gaar worden.
  7. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de helft van de goed drooggedepte kappertjes ca. 2 minuten tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Dep de pan even droog.
  8. Verhit nog 3 eetlepels olijfolie in de pan en bak hierin de knoflook heel snel lichtbruin. Voeg de rest van de kappertjes toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg ze met de olie aan de afgegoten aardappelen toe en stamp alles fijn en door elkaar.
  9. Roer de kruidenroomkaas en andijvie erdoor. Knip de bieslook erboven en meng goed doorelkaar. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
  10. Schep de andijviestamppot op 4 borden. Leg de tongrolletjes erop. Bestrooi met de kappertjes.

Tip

Lekker! Vervang de helft van de aardappelen door pastinaak.

Tong

Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.

Alles over Tong

Tong

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
332 kj
Vetten:
2.10 g.
Eiwitten:
15.00 g.